ISAK Bandy – Östersunds BS

Seger i herrarnas seriepremiär!

När klockan stod på 05:45 påbörjade ÖBS-herrarna den ca. 5 timmar långa resan ned mot Falun för den stundande seriepremiären, och när klockan slagit 12:00 rullade bussen in på Lugnet. Men låt er inte luras av namnet, även om hoppbacken var lite tom så matchades bandyplanen mycket hårt och strax efter ankomsten blåstes en match i gång mellan ungdomslag från Falu BS och Sirius.

På förväg hade man kunnat tro att isen skulle vara riktigt, riktigt bra. Men med lite kallare grader än väntat och som tidigare nämnt en match precis innan vår, så uteblev den där perfekta isen och man möttes i stället av en skör och spårig is. Något som ibland ställde till det för båda lagen, men som ändå var överkomligt.

Inget av lagen lät sig i alla fall stoppas av den inte så perfekta isen och bjöd verkligen upp till dans i vad som skulle komma att bli en mycket jämn drabbning.
ÖBS slår första slaget i 9:e minuten genom Erik Redenius som snappar upp en lös boll i straffområdet och nyper till med en, enligt honom själv, dålig träff som ändå letar sig igenom utespelare och målvakt.

Efter målet börjar ISAK rulla boll. Ordentligt. Visserligen mest på egen planhalva och man skapar egentligen bara några halvchanser när ÖBS ligger rätt i positionerna och hindrar ISAK från att flytta fram sitt spel. Chansen som kommer för ISAK är en hörna som slås in från vänster och skjuts in distinkt bakom ÖBS-målvakten William Johnsson och hörnmuren.

Den första halvleken började lida mot sitt slut och det såg ut som att vi skulle gå in i pausvila med 1–1, men det tyckte ÖBS lät lite trist så man forcerade in en 1–2 boll i 46:e minuten genom Fredric Olofsson efter fint klapp-klappspel på vänsterkanten med ÖBS båda Simon B (Brusén & Borg), som sedan spelade in bollen mot Fredric där han slog in den på volley vid bortre stolpen. Ett skönt mål för Fredric som haft lite otur med studsarna framför mål under försäsongen. Bäst när det gäller!

Halvlek nummer två börjar på sämsta sätt för ÖBS som släpper in ett mål efter endast 50 sekunder, felstuds mot mål där man inte lyckas vispa undan bollen utan i stället missar den både en och två gånger. Målet rubriceras som självmål…
Men ÖBS bet ihop och skulle i följande anfall skapa en hörna där Erik Redenius klipper till på inslaget och nätar när han gör sitt andra för dagen i 47:e minuten.

Efter ÖBS 2–3 mål följer en stunds ISAK-dominans när man mellan 50:e och 53:e minuten skapar 3 hörnor, varav en resulterar i mål. En snöplig tunnel på William och sedan tunnel igen på spelaren bakom. Efter detta skulle ISAK ta ledningen för första gången i matchen och göra sitt enda spelmål för dagen, en fin luftpastej som seglar över ÖBS backlinje som tas ner fint, dock med misstänkt hög klubba, vilket resulterar i friläge där ISAK-anfallaren inte gör något misstag när han petar in 4–3-målet.

I den andra halvleken har, till skillnad från den första, båda lagen ungefär lika mycket boll när man sedvanligt rullar runt bollen inom laget periodvis.
Bra precis 10 minuter efter ISAK:s ledningsmål skapar ÖBS en hörna efter man kommit runt på kanten och Fredric Olofsson rutinerat sprätt upp bollen på ISAK-spelares benskydd. Hörnan resulterar i mål av Victor Johansson och ÖBS kvitterar till 4–4.

Halvleken rullar på i tidigare manér och det byts halvchanser omlott, med ett undantag för ett ÖBS-skott i stolpen.
ISAK skulle i matchminut 78 återigen ta ledningen, ännu ett mål på hörna. Nämnde jag hörna? Visserligen en retur denna gång, men ack ett mål i baken för ÖBS. Värst var det nog för Christoffer Landstedt som fick se lillbrorsan Samuel retsamt näta och ge ISAK ett försprång in på upploppet av matchen.

ÖBS visar prov på ordentligt pannben och växlar upp. I den 85:e minuten kvitterar ÖBS på en… *trumvirvel* Hörna! Lucas Engholm som varit en motor på vänsterhalven hela matchen stapplar ut till hörnflaggan med krampstinna ben och får stödja sig på klubban för att inte tippa. Krampen till trots levererar han ett perfekt inslag till Viktor Ladänges som skjuter ett lågt skott med kraft nog att kila in sig mellan hörnmurens alla benskydd och vilt jubel utbryter bland ÖBS-spelarna.

Glädjen blev dock kortvarig då ISAK bara två minuter senare får en straff med sig i minut 87 när bollen letar sig upp på en försvarares hjälm, vissa tycker den var billig och andra tyckte den var regelrätt. Redaktionen viftar schweizisk flagga och hävdar neutralitet i frågan.

Men straffens vara eller icke vara blir irrelevant när densamme dundras rakt i stolpen med en klang som bör ha hörts på andra sidan Dalälven. I efterspelet av straffen kommer ÖBS framåt i banan och tar genom Simon Borg åter ledningen, hur målet gick till är det nog bara Simon som vet. Det har myntats ett uttryck inom ÖBS, ”Borgstuds” – När bollen studsar fel men ändå rätt för anfallande spelare. Om man jublade högt vid 5–5 målet så jublade man nog ännu någon decibel högre nu.

ISAK tar snabbt timeout, som sig bör, och börjar sin forcering som ska hålla sig in i det sista när man skapar en hörna från vänster i den 94:e minuten, huvuddomare Bortas viftar med ett finger i luften som tecknar för endast ett skott på hörnan. Hörnan slås in och får till en riktig pärla mot mål, men tack och lov står Albert Tynell och spänner upp sig på linjen som får ett blåmärke att impa på tjejen med samt fixar 2 poäng hem till Jämtland.

En otroligt skön match att vinna som sätter ribban vad gäller inställning och att inte ge upp.

Bägaren efter matchen blir dock kraftigt solkad när vi nås av beskedet att Emil Ihrén, som utgick skadad efter ca. 10 minuters spel, har fått sin hälsena delvis avskuren från en skridsko och som därmed får sin säsong förstörd. Vi ber för ett snabbt tillfrisknande för Emil, som är en så viktig del i såväl lag som förening.

Målskyttar ÖBS: Erik Redenius (0-1), Fredric Olofsson (1-2), Erik Redenius (2-3), Victor Johansson (4-4), Viktor Ladänges (5-5), Simon Borg (5-6)