ÖBS – NTNUI 4-5/11

Hemmapremiär på Staaren savka

I helgen som varit har det spelats inte mindre än tre seniormatcher på den drygt en vecka gamla isen, en match för damernas ny-komponerade lag i samarbete med HAIK och SSK, följt av två matcher för herrarna som körde ett genrep inför seriepremiären.

Lördag
I snömatcher går det sällan som man tänkt sig. Bollen stannar vid sämst tänkbara tillfälle, isen är tung, snö på visiret och ett centimeter-tjockt lager snö på klubban är bara några av de utmaningar man ställs inför vid snömatcher.
Damernas match, som slutade 3-13 till våra grannar i väst, präglades av ymnigt snöfall där isen var brukbar i ungefär 30 sekunder efter att traktorn skottat fram den. Där fanns inget annat val annat än att dela upp matchen i 3 perioder á 30 minuter.
Inför herrmatchen började det blåsa lite hoppfulla vindar om att snöovädret skulle ta en välförtjänt paus, men icke, snön fortsatte falla precis lika obarmhärtigt och man var även där tvungen att välja 3×30-upplägget.

I den första av tre perioder var det, som väntat, inte mycket som stämde. Bollen flög hit och dit, kors och tvärs men inget av lagen lyckades hitta nätmaskorna, ÖBS skapade lite målchanser i början men kom av sig i takt med att snön började byggas upp på isen. Den bästa målchansen skapade NTNUI men man lyckades missa öppet mål. Med största sannolikhet såg man inte bollen på grund av den så många gånger tidigare nämnda snön…

Period två av tre börjar och nu skulle det minsann göras mål, fem till antalet. Två för hemmalaget ÖBS och tre till gästande NTNUI som visade upp fin effektivitet framför mål och gick faktiskt ifrån till 0-3 innan ÖBS vaknade till och stänkte in två kassar i slutet av mittperioden. Ett på straff och ett lyft som spelas in av Simon Brusén till Erik Nilsen som petar in ett andra mål för ÖBS.

Den tredje och sista akten var likt de andra två ett konstant ställningskrig, inget av lagen var direkt dominant, även om man valt lite olika taktiker inför matchen. ÖBS körde lyr-bandy (läs vintergolf) och NTNUI valde ett rakare spel, men mer efter is/snömatta. NTNUI visste uppenbarligen vad de gjorde då de lyckades peta in ett 2-4 mål. ÖBS jagade febrilt in i sista sekund men kom inte närmare än just 2-4.

Det är svårt att dra någon slutsats kring prestationen efter en snömatch då många situationer är som att rulla tärning, det hade kunnat sluta 5-0 till ÖBS samtidigt som det hade kunnat sluta 0-7 till NTNUI. Det som nämnas bör är att NTNUI verkligen växlat upp med sitt spel de senaste åren och visar sig en allt tuffare motståndare.

Vi vill också ge en stor eloge till arenapersonalen för en gedigen snöröjningsinsats!

Målskyttar ÖBS: Simon Brusén (1-3), Erik Nilsen (2-3)

Söndag
En ny dag gryr och undertecknad vinklar försiktigt upp persiennerna med hopp om att snöfallet har hittat någon annans liv att förpesta, vilket det också har och man kan pusta ut. Idag skulle det bli åka av! Ledordet inför söndagsmatchen var ”våga”, det är ju trots allt en träningsmatch och är det någon gång man får göra fel är det just då.

Förutsättningarna för dagen såg, som tidigare nämnt, helt annorlunda ut jämfört med gårdagen och man kunde nu faktiskt se isen och linjerna på densamme.
Matchen blåses i gång av domarduon Widmark och Sundqvist, som fått ta en weekend i snöiga Östersund, och spelare på båda sidorna är taggad till tänderna på att äntligen få spela riktig bandy.

Kanske var NTNUI snäppet mer taggade då de efter bara 2 minuter läste en passning som ledde till ett otäckt bra läge att ta ledningen, vilket man också gjorde.
ÖBS hängde inte läpp för det, utan såg till att fortsätta som planerat. Man rullade runt bollen och hittade de ytor man tränat på att hitta, med många delaktiga i spelet. Detta skulle också bära frukt då ÖBS, efter en stunds fint rull, skulle hitta fram till Erik Nilsen på kanten genom ett fint pass av Fredric Olofsson mellan NTNUIs back och halv. Erik gör inget misstag och pangar in 1-1 målet. Inte långt senare ska ÖBS också göra 2-1 genom Simon Brusén som får en passning på kanten och bryter snyggt in mot mitten där han avlossar bössan mellan cirklarna.

Men NTNUI skulle visa att man minsann var kvar i matchen och gjorde 2-2 mål, om än på ett smått dråpligt sätt ur ÖBS perspektiv, slarv i styrningen, felstuds här och där för att sedan ramla ur målvakten för dagen Williams nya handskar. NTNUI visar återigen att man är där när läge ges.

Nu var ÖBS tvungna att visa vart skåpet ska stå och gör tre raka mål. Först ut var Joakim Nordén som lyckas snappa upp en hörnretur och full-svingar in bollen från tre meter i nätmaskorna. Tätt därefter finner sig Erik Nilsen i nästan exakt samma läge som vid sitt tidigare mål, men i stället för att avlossa kanonen rundar han både back och målvakt för att säkert rulla in bollen.
Och Brusén ville inte vara sämre. På ett inspel i straffområdet letar sig bollen märkligt nog igenom hela NTNUIs lag, på andra sidan hade Brusén placerat sig lägligt vid cirkeln var från han vek in och fick kontroll på en studsig boll och släppte iväg ett skott som lirkade sig in vid stolpen, till synes otagbar.

Ännu var inte sista ordet sagt i den första halvleken och NTNUI skulle få det. ÖBS-försvaret blir något ivriga och blir lite bolltittande som gör att det lämnas oceaner av ytor för anfallande NTNUI som spelar runt hela backlinjen och hittar en passning snett bakåt där man har så gott som öppet mål. NTNUI visar ännu en gång hur effektiv man är. Vi går in i vilan med ett 5-3 resultat, som med finare utdelning hade kunnat varit 10-3. Det hade dock knappast varit någon sport om man i idrott gjorde mål på exakt allt.

I den andra halvleken blev det bara mer och mer ÖBS som förde spelet ännu mer och ännu bättre, NTNUI stod för ett fint försvarsarbete när ÖBS rullande runt bollen som skapande några halvchanser här och där. Övertaget till trots så var det NTNUI som skulle få öppna målskyttet även i den andra halvleken när man kontrar på en misslyckad hörna från ÖBS. Det mest spektakulära med detta mål var att Christoffer Landstedt, som i ett tappert försök till rädda baklängesmål, blir kapad av egen målvakt och hamnar UNDER målburen…? Tack och lov klarade han sig bra, och var mest förbannad över att det blev mål.

ÖBS skulle ge svar på tal och gör matchens snyggaste mål när man från egen planhalva levererar några snabba pass som letar sig fram till Simon Borg där han står för, som så många gånger förr, några sköna dragningar och slår ett pass som kan liknas med en varm kniv genom smör till Lucas Engholm som är på äventyr från sin halvposition. Lucas sprätter in bollen säkert och firar med att tappa skäret och braka in i snödrivan bakom mål. Den målgesten lär han ha tränat länge på!

Med spelövertaget ÖBS hade så skulle man ha köpt att detta var spiken i kistan. Men så var icke fallet. Norrmän är kända för att vara sega, främst på skidor, men tydligen även i bandy och man skulle återigen hitta en reducering. Även denna gång på lite pin-ball manér, ett inspel som studsar fel på en ÖBS-spelare och rakt på bladet hos en NTNUI-spelaren. Det var en sådan dag helt enkelt.

NTNUI försöker trycka på men ÖBS rullar tryggt runt bollen, främst på egen planhalva men med någon uppstickare lite då och då. Den definitiva spiken i kistan kommer när Erik Nilsen fullbordar sitt hattrick då han på ett flippat inspel från nyförvärvet Atle Sund bökar in bollen. Lite oklart exakt hur den går in, men in går den! Matchen slutar 7-5.

För att sammanfatta herrarnas helg så har det varit en lärorik helg där vi testat både snöstorm och blank is. Vi har vågat göra misstag och lära oss av dem, fem baklänges mål på misstag nu är fem baklänges mål på misstag mindre längre fram i vinter när vi spelar om viktiga poäng.

Takk for en god kamp, NTNUI!

Målskyttar ÖBS: Erik Nilsen (1-1), Simon Brusén (2-1), Joakim Nordén (3-2), Erik Nilsen (4-2), Simon Brusén (5-2), Lucas Engholm (6-4), Erik Nilsen (7-5)