Selångers SK – ÖBS

Vinst på annandagen!

På magar fulla av julskinka, köttbullar, julmust och all annan mat som hör julen till vallfärdade ÖBS herrlag från sina olika hembyar till Gärdehov, Sundsvall när kampen om annandagen skulle avgöras. Annandagen, eller riktiga julafton som vi bandyfrälsta nog helst vill kalla den, bjöd på perfekta förutsättningar vädermässigt, cirka -10 °C låg kvicksilvret mitt på dagen strax innan matchen skulle slås i gång.

Matchen drar i gång i strax efter att blå rökbomber och blinkers ebbat ut, visslans ljud hade inte ens ekat färdigt innan SSK får in ett ledningsmål… Drygt 30 sekunder in i matchen kliver ÖBS upp och sätter press på högerkanten, men bollen lyckas hitta en väg fram till en SSK spelare som till synes får en dålig touch men tråcklar sig ändå igenom backlinjen till ett friläge. Kalldusch direkt för ÖBS, men ingen av spelarna väljer att hänga med huvudet. Att släppa in s.k. ”skitmål” har tyvärr varit alldeles för vanligt denna säsong, det positiva med det är att man lättare kan släppa dem och fokusera på nästa moment.
Just nästa moment vinner ÖBS ett frislag nere på högerkanten där man väljer en variant på en mot straffområdet inåkande Joakim Nordén som blir av med bollen och tacklad ner till isen. Som tur var Filip Grinde snabbt på den lösa bollen som gör sitt första för säsongen och petar in 1-1. 2 mål på lite drygt 2 minuter.

I 9:e minuten får SSK en straff med sig, som uppstår när en SSK-spelare, ÖBS-bekantingen Alfred Skyttner, kommer 1 mot 1 mot en sista ÖBS-försvarare och blir nerdragen. Tack och lov för ÖBS del så skjuts straffen en bit över och William behöver inte ingripa.
Vidare i matchen följer lite av ett dödläge, ÖBS spelar bollen mycket på egen planhalva och SSK ligger lågt i sitt försvarsspel. Dödläget i fråga bryts av Simon Borg i minut 27 som med en klassisk Borg-studs lobbar över SSK-målvakten och via bortre stolpen får in 1-2, vi väljer att tro att den lobben var avsiktlig.
Första halvlek slutar 1-2 till ÖBS som man nog får vara ganska tacksam för, även om Simon Brusén lyckats knacka en hörna i ribban.

Den andra halvleken inleder SSK lika starkt, om inte starkare, då man ska komma att göra 3 raka mål. Första målet låter man SSK-spelare vandra längs vänsterkanten och avlossa ett skott som kvitterar ställningen.
Släkten är värst, som man säger. Nästa mål görs av den tidigare nämnda Alfred Skyttner som i en trasslig situation i ÖBS straffområde lyckas få med sig bollen förbi William och lägga in 3-2. Även en annan f.d. ÖBS-spelare skulle göra mål på sitt gamla lag. Simon Ehrström gör som den motsatta nummer 10 med samma förnamn, Simon Borg, gjorde och lobbar över William och in i bortre för 4-2 i den 75:e minuten. Troligtvis lika avsiktlig som sin namne. Där och då ser det mörkt ut för ÖBS som inte riktigt fått anfallsspelet att stämma i den andra halvleken.
Coach Holmbom och Jönsson tar direkt timeout och gör en del rockader i uppställningen, skulle ÖBS inleda ytterligare en slutforcering som i de två senaste matcherna?
Svaret får vi först 7 minuter senare i minut 82 när Simon Brusén smaskar in ett frislag i gubbhörnet, ÖBS jublar högt och är snabba med att hämta bollen ur mål för att få i gång spelet.
Inte mer än minuten senare kvitterar ÖBS, Joakim Nordén hittar en lös boll utanför SSK:s straffområde och sätter en passning på en Simon Borg med yta vid bortre cirkeln och Borg, hal som han är, snirklar sig förbi en försvarare och sprätter in 4-4.
För 2 minuter sedan hade ÖBS varit nöjd med delad pott, nu var man istället på jakt efter ett segermål.
Och segermålet skulle också komma. Filip Grinde, som gjorde 1-1 målet, plockar upp bollen strax ovanför mittlinjen och åker med bestämdhet längs med vänsterkanten innan han viker in, viker ut och avlossar ett skott vid frislagscirkeln som letar sig in bortre gaveln. Detta var alltså med, enligt Bandygrytan, 45 sekunder kvar av den tilltänkta speltiden inklusive tillägg och om jublet var högt vid 4-3 målet så var det ändå bara en viskning i jämförelse med detta jubel.
Efter tre raka förluster får ÖBS äntligen med sig en 2-poängare. En jämn och stundvis grinig match, där ÖBS drar längsta strået efter ännu en stark forcering och visar sig fortsatt starka i matchernas slutskede.

För nästa match vänder vi blickarna tillbaka västerut mot Jämtland när ISAK Bandy kommer besök. Den senaste matchen lagen emellan gick ÖBS segrande ur med 5-6 nere på Lugnet i Falun, även den matchen var en rysare som avgjordes i sista minuterna. Vill ni se bra och spännande bandy bör ni infinna er på Östersund Arena kl. 14:00 den 30/12 där herrarna ska se till att avsluta 2023 på allra bästa sätt!

ÖBS målskyttar: Filip Grinde (1-1), Simon Borg (1-2), Simon Brusén (4-3), Simon Borg (4-4), Filip Grinde (4-5)