ÖBS – SSK

Kall seger på Staaren Savka

Efter en veckas uppehåll på rapportfronten är vi tillbaka, och kanske var det inte allt för mycket att rapportera från matchen mot Kalix. De visade sig några nummer större än oss och vann välförtjänt med 0–10, även om resultatet kanske inte representerar matchen i fullo.

Hursomhelst, efter överkörningen förra helgen var det dags att ta sikte mot Selångers SK, herrarna skulle dock få en långt ifrån optimal träningsvecka som uppladdning… 0 isträningar då isen var rent ut sagt farlig att åka på, ismakarnas hårda jobb till trots, med långa och djupa sprickor orsakade av kylan som delar av vintern hållit hela Östersunds friluftsliv gisslan. Matchen senast blev en mycket jämn sådan där ÖBS säkrade 2 poäng så sent som i 93:e minuten.

Det såg länge ut som att vädret skulle vara mildare på lördagen, så sent som fredag kväll var prognosen ”endast” -17ºC. Men när väl lördagsmorgonen kom runt hörnet var det desto kallare än förutspått, vissa hade ner mot -30ºC när man åkte mot samlingen. Köldgränsen för seniorer är -22ºC och det såg ett tag mörkt ut, men temperaturen blev allt mildare och en kvart innan start bedömdes temperaturen varm nog för matchspel med 3 perioder á 30 minuter.

Från att spelarna äntrade planen märkes det direkt att lagen hade fokus på olika saker, ÖBS var inställda på att spela medan Selånger åkte och letade sprickor i isen och till synes inte ville vara på Staaren Savka denna lördag. Och visst fanns det brister i isen, men inget som skulle påverka spelet nämnvärt bortsett från något avbrott i spelet för lagning.

Det första intrycket verkade också stämma. ÖBS håller taktpinnen, driver spelet och gör 2–0 inom de 10 första minuterna, och sedan 3–0 innan perioden är slut. Först genom Patrik Eriksson som med sin blott andra touch nyper dit 1–0 från högra cirkeln på assist från Jonas Wiik, kapten Wiik som går mot sin poängbästa säsong i ÖBS från liberoplatsen.
Näst på tur har vi dubbelt Simon B, likt många gånger förr. Brusén snappar upp en lös boll och får till en riktig stjärnsmäll utanför vänstra cirkeln som letar sig in.
Borg väljer en liten annan approach och snirklar sig in från hörnflaggan, försöker passa in bollen men när passningen inte når fram tar han själv åter bollen och rundar halva straffområdet, Selångers försvar och målvakt som verkar ha tappat sikt av bollen då Borg kan lugnt och sansat rulla in bollen i tom kasse.

Den andra perioden fortsätter med att ÖBS håller taktpinnen och gör mål, denna gång på ett riktigt fint diagonalt lyft från högerhalven Christoffer Landstedt när han hittar fram till Fredric Olofsson som kommer fri från lite sämre vinkel men lyckas sprätta in bollen i bortre gaveln. Perioden pinnar vidare mot ”halvtid” där lagen får byta sida efter en kvart in i mittenperioden. Då passar Selånger på att göra 4–1 när ÖBS inte verkar fatta att man bytt sida… Den andra halvan av mitten perioden lutar åt Selångers håll när man börjar skapa lite chanser och får hörnor samt skott i ramen, och hade något av de chanserna gått in hade kanske matchen sett annorlunda ut. I stället går vi in i 3:e perioden med fortsatt 4–1 till ÖBS.

27 sekunder, det är vad det tog för att duett Simon-Simon att hitta nät i den 3:e perioden, Borg tar emot bollen stillastående vid plankan och saftar på ett lyft mot Brusén som, lite turligt får vi ändå säga, får med sig bollen och kan näta på efterföljande friläge.
Bra precis 3 minuter senare ska Fredric Olofsson hitta nät igen. Denna gång står Wiik för passet när han flippar 10-15m rakt på bladet till en instörtande Olofsson som skottfintar (Läs missar bollen) bort båda lagen, publiken och sig själv innan han kan runda Selånger-keepern för 6–1.

Efter den finten tycker man att Fredric skulle vara nöjd, men icke, han skulle gå för ett hattrick. Patrik släpper ett enkelt pass ut på kanten där speedkulan Fredric kommer och kan runda hela laget och skicka in 7–1. Enligt ryktet fick Van der Poel lektioner av Fredric innan han slog sina världsrekord.

Var Fredric klar där då?! Nej! På liknande manér som målet dundrar han runt Selångerförsvaret, men denna gång hittar han i stället in ett pass till en fristående Joakim Nordén som kan peta in 8–1. Där och då får man nog säga att matchen är över då detta var i den 76:e minuten, men Selånger spelar för märket på bröstet och gör 2 snabba mål genom Nicklas Blomqvist och vi får 8–3.
ÖBS skulle dock få sista ordet när William Johnsson skickar i väg ett utkast som hade gjort MLB-kastarna avundsjuka. Det tar sig hela vägen till motsatt straffområde där Nordén placerat sig lägligt och svingar in bollen på volley halvt bakom ryggen. Slutsiffran skrivs till 9–3 för hemmalaget.

Skönt med seger i det bistra vädret som nu ser ut att, åtminstone tillfälligt, lämna Östersund. Vi vill rikta en stor eloge till driften på Staaren Savka som slitit ont för att göra planen spelbar och naturligtvis till de 107 personer som vädret till trots kom och tittade på matchen.

Nu laddar vi om med en bättre träningsvecka för en tuff hemmamatch mot serietvåan Gustavsberg på söndag kl. 15:00, platsen vet ni sedan tidigare. Ses då!

ÖBS målskyttar: Patrik Eriksson (1-0), Simon Brusén (2-0), Simon Borg (3-0), Fredric Olofsson (4-0), Simon Brusén (5-1), Fredric Olofsson (6-1), Fredric Olofsson (7-1), Joakim Nordén (8-1), Joakim Nordén (9-3)