Försäsongen hittills – och vad som väntar

Isen ligger sedan någon vecka tillbaka redo på Östersund Arena och har brukats flitigt av lagen, vissa har haft mer tur med vädret än andra. Nu i helgen kommer den för första gången under säsongen 22/23 användas för matchspel, hela fyra matcher(!) ska betas av på två dagar. Det är Trondheim-laget NTNUI som kommer att stå för motståndet, såväl herrar som damer. Herrlaget spelar i norska div. 1 serien där de förra säsongen landade på en fin andraplats, 1 poäng bakom ettan. Damlaget spelar i Damserien och slutade på en femteplats.

Nu när vi är i startgroparna för säsongen och bara väntar på startskottet, så kommer en annan säsong till ända, nämligen försäsongen. Huvudtränare Eric Molin (Herr) och Jan-Örjan Holmbom (Dam) har gett sina tankar kring försäsongen och vad som komma skall.

Hur har försäsongen varit hittills?

Eric: -Tycker grabbarna genomfört försäsongen med stort engagemang och driv. Simon Borg i sin roll som fystränare har gjort ett strålande arbete med truppen som nog aldrig varit så tränade som i år. Vi har ju även spelat två matcher hittills – Torsk mot Falu BS med 1-9 men trots de stora siffrorna genomför vi en bra match. Senaste matchen var ju häromveckan när vi var ner till Edsbyn på träningsläger. Vinst denna gång mot ett starkt Edsbyn P19 med 6-4. 

Jan-Örjan: -Äntligen börjar försäsongen lida mot sitt slut och att genrepa mot ett norskt lag blir ett perfekt avstamp inför seriespelet nästa helg. Det är imponerande att se spelarnas utveckling under försäsongen och även den vilja som finns att vi som enskilda individer och lag ska utvecklas

Vad kommer man att fokusera extra på i helgen och vad förväntar ni er av laget?

Eric: -Fokus på försäsongsmatcher har legat på att få ihop defensiven samt hitta mönster och delaktighet i offensiven och detta är någonting jag tycker vi gjort väldigt bra så det ska bli spännande att se hur dessa två träningsmatcher mot norska NTNUI kommer gå. Det är en motståndare som vi årligen möter och som för varje år blir bättre och bättre så förhoppningsvis får vi oss en rejäl genomkörare. Jag förväntar mig att vi kommer vara det spelförande laget och att vi inte kommer bjuda på några större ytor i defensiven.

Jan-Örjan: -Nu blir det första matcherna för oss och en viktig del är att vi som lag visar bra attityd och arbetar åt samma håll. Fokus handlar om att börja sätta grunderna i hur vi vill spela bandy, att vi vågar och vill göra det vi är bra på. Detta kommer att vara universalnycklar för att också skapa något som vi kan vara stolta över i vinter.

Vad tror ni om den kommande säsongen?

Eric: -Serien i år ska bli riktigt spännande och jag tror den kommer bli väldigt tight och jämn. Roligt och absolut nödvändigt för norrlandsbandyns överlevnad att serierna slås ihop så vi får fler matcher mot förhoppningsvis bättre motståndare. 

Jan-Örjan: -Säsongen som kommer är det vi alla har väntat på där vi också får ett kvitto på vart vi står i förhållande till andra lag. Jag tänker att det blir en jämn serie med intressanta lag.
För vår egen del tänker jag att det handlar om att fokusera på det vi kan påverka, att vi får ihop laget och har mycket energi i det vi vill göra både med och utan boll.
Gör vi det i kombination med att fortsätta vilja utvecklas så tror jag på en rolig säsong. Här hoppas jag också att publiken sluter upp bakom laget så att det blir en bra
stämning på arenan.