Landslagsmålvakt till Östersund

Äntligen kan vi informera att damerna har blivit med målvakt och det är inte vilken målvakt som helst. Det är en målvakt med ett VM-guld i bagaget! 

Låt oss få presentera Emma Fondse, hockeymålvakten från Nederländerna, som för ett år sedan började med bandy och i mars vann damernas B-grupp i VM.
Förra veckan gick flyttlasset till Östersund för 19-åringen som nu hunnit vara med på ett par träningar.

Hey Emma and welcome to Sweden and Östersund! 
Have you been in Sweden before?
I’ve been in Sweden a few times. One time for a hockeycamp and one time for a bandy tournament with the Dutch team. But I’ve never been this far up north.

What do you think so far?
I really like the team, it’s very welcoming and all the girls are really nice.

Have you notice any difference between bandy in the Netherlands and Sweden?
In the Netherlands we only practice bandy on a hockey rink, because we don’t have the big bandy fields.

Is there anything you looking forward to try or see here in Sweden, except bandy of course?
I want to see the lake in the winter when it’s all frozen, because I just can’t imagine that the whole lake will be ice. 


Vi var ju såklart även tvungen att prata med damlagets sportchef Emilia Westh.
En målvakt, det var på tiden..
Ja, det skulle man ju kunna säga. Vissa skulle säga att det är ett måste med en målvakt i bandy. Vi håller såklart med men vi vet också att det går att genomföra en säsong med olika utespelare i målvaktsutrustning. 
Fast just nu är ingen gladare än jag att Emma är på plats. Eller ja, kanske att vår målvaktstränare Zoë är snäppet gladare att hon äntligen ska få göra det hon är bäst på! 

Hur kommer det sig att Emma hittade hit?
Vi har jobbat hårt för att hitta en målvakt men tillskillnad mot för herrarna så är det lite mer brist på målvakter i Sverige för damer, de som finns behövs i de lagen de spelar! Men så spelades VM och jag fick en liten snilleblixt att vi borde kolla med målvakterna från de andra länderna. 
Jag började med Nederländerna då jag hade lite kontakter i deras ledarstab. De hjälpte till med kontakten till Emma. Hon är en cool tjej och var snabb att tacka ja. Och nu är hon här!

Men en hockeymålis som precis börjat med bandy, hur passar hon in i ert lag?
Hon kunde nog inte passa in bättre. Det är kombinationen av alla olika grunder och erfarenheter samt åldrar som gör oss till ett lag med en häftig utvecklingskurva och fantastisk känsla. 
Med den talangen Emma besitter i kombination med Zoës kunskaper så kan det här inte bli annat än bra! 

Vi hälsar Emma välkommen till Östersund och ÖBS.